Reunió d'inici del projecte RESIST a Coïmbra, Portugal | Foto: RESIST

Regions de la Unió Europea provaran solucions d’adaptació als principals reptes climàtics

Dins del marc del projecte RESIST, finançat per la UE, les regions europees del Sud-oest de Finlàndia, el Centre de Dinamarca, Catalunya i el Centre de Portugal, provaran solucions d’adaptació a cinc reptes climàtics: inundacions, sequeres, onades de calor, incendis forestals i erosió del sòl.

Cadascuna d’aquestes quatre regions estarà germanada amb altres dues (una de renda baixa i una altra de renda alta) amb característiques biogeofísicas similars. El Sud-oest de Finlàndia treballarà amb Normandia (França) i Macedònia Oriental i Tràcia (Grècia); el Centre de Dinamarca amb Blekinge (Suècia) i Zemgale (Letònia); Catalunya amb Apulia (Itàlia) i Baixo Alentejo (Portugal); i el Centre de Portugal amb Vesteralen (Noruega) i Extremadura (Espanya).

El canvi climàtic afecta aquestes regions de diferents maneres. Les regions del nord d’Europa s’enfronten a problemes relacionats amb l’aigua, com a inundacions i augment del nivell de la mar. Les dues regions del sud d’Europa, d’altra banda, experimenten realitats de riscos múltiples, com ara inundacions, sequeres, onades de calor, incendis forestals i erosió del sòl. Tot i que els seus reptes són diferents, totes les regions treballaran juntes per a provar i afinar les mesures d’adaptació amb l’esperança que “l’aprenentatge mutu i les activitats de col·laboració els ajudin a adaptar-se millor al canvi climàtic”, com va reiterar Eurico Neves, president d’INOVA+.

Els casos pilot marcaran el camí cap a una transició satisfactòria a l’adaptació i reforçaran la cooperació amb el món acadèmic, els socis privats i públics, i els ciutadans. RESIST donarà suport al desenvolupament d’estructures de governança i l’ampliació d’enfocaments participatius, com mètodes i pràctiques de cocreació tant en zones rurals com urbanes, que seran necessaris per a garantir l’èxit de la transició.

Ús de la tecnologia “Digital Twin” per a compartir els resultats del projecte

Els coneixements tècnics i solucions es transferiran de les quatre regions demostradores a les vuit regions germanades mitjançant activitats d’aprenentatge mutu i la tecnologia immersiva de “Digital Twin”. La nova tecnologia de “Digital Twin” permetrà a RESIST executar múltiples simulacions i predir l’impacte de les solucions proposades al mateix temps. Aquesta tecnologia crea un entorn virtual amb dades en temps real que facilitarà la presa de decisions informades per part de les autoritats regionals europees.

La sòlida col·laboració entre totes les regions i parts interessades és el nucli de la metodologia de RESIST. El projecte preveu la posada en marxa d’estructures adequades per a l’aprenentatge mutu, l’intercanvi d’experiències i la transferència de coneixements de les regions més experimentades a les menys experimentades. “La tecnologia “Digital Twin” ofereix enormes possibilitats i potencial a l’hora de proporcionar informació addicional i ajudar les autoritats regionals a prendre decisions millor informades”, destaca Vilija Balionyte-Merle.

A més a més, el projecte també tractarà de promoure una major transferència de coneixements i solucions innovadores a través d’un enfocament orientat al mercat sostenible, de manera que puguin explotar-se més àmpliament. “Dins de RESIST, les adaptacions al canvi climàtic seran impulsades per les regions, la societat civil, les empreses i les comunitats locals de recerca i emprenedoria, sempre ateses les necessitats i reptes específics de cada regió”, explica Catarina Azevedo, Coordinadora Operativa de RESIST.

Què diuen les regions: reptes en el context

Cadascuna de les regions que participen en el projecte s’enfronta a diferents reptes relacionats amb el clima, alguns dels quals s’abordaran a través del projecte RESIST. Tant les regions del Sud-oest de Finlàndia com les del Centre de Dinamarca treballaran en l’adaptació als reptes relacionats amb l’aigua, ja que s’enfronten a creixents inundacions i a l’erosió del sòl.

Ambas as regiões do norte da Europa concordam que fazer parte do Projeto RESIST apoiará suas regiões na adoção de medidas de adaptação eficazes. “RESIST removerá os gargalos que têm impedido a adoção em larga escala de soluções de retenção de água baseadas na natureza, que são essenciais para a adaptação às mudanças climáticas no sudoeste da Finlândia”, sublinha Yli-Heikkilä.

Les regions del sud d’Europa involucrades en el projecte treballaran amb reptes similars, tot i que en territoris amb característiques biogeofísicas diferents. Catalunya, regió del nord-est d’Espanya, pretén desenvolupar i provar solucions de gestió de catàstrofes en dos municipis de la província de Barcelona: Blanes i Terrassa. La regió s’enfronta a múltiples reptes relacionats amb el canvi climàtic: inundacions, sequeres, onades de calor i incendis forestals.

Millorar la resistència al canvi climàtic

“Resistir els fenòmens perillosos causats pel canvi climàtic serà cada vegada més difícil en el futur”, afirma Vilija Balionyte-Merle – Coordinadora del projecte RESIST–. L’afirmació de Vilija coincideix amb el que subratlla la CE en la Missió de la UE: Adaptació al Canvi Climàtic. “Hem d’estar millor preparats per a fer front als efectes inevitables del canvi climàtic, adaptant la nostra manera de vida. Hem d’intensificar les mesures tant per a reduir les emissions com per a augmentar la nostra capacitat de resistència”, explica la Comissió en la justificació de la missió.

Participants en la reunió d'inici del projecte RESIST a Coïmbra, Portugal | Foto: RESIST
Participants en la reunió d’inici del projecte RESIST a Coïmbra, Portugal | Foto: RESIST

Media contacts

RESIST Coordinator
Vilija Balionyte-Merle
Project Coordinator | SINTEF
vilija.balionyte-merle@sintef.no

RESIST Operational Coordinator
Catarina Azevedo | INOVA+
catarina.azevedo@inova.business

RESIST Communication Contact
Patricia Carbonell
Project Manager | REVOLVE
patricia@revolve.media